OSS - Een 41-jarige man uit Oss is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en een rijontzegging van 1 jaar. Hij was in december 2021 onder invloed van amfetamine en reed tijdens een wilde achtervolging met zijn auto op een aantal politieagenten af. Bovendien had hij geen rijbewijs. Voor die overtreding krijgt de man 1 week hechtenis.
De verdachte trok de bewuste dag de aandacht van agenten die in een surveillanceauto door het centrum van Oss reden. Ze controleerden het kenteken en zagen dat de auto niet stond geregistreerd; daarom gaven ze de verdachte een stopteken. De verdachte ging er echter met hoge snelheid vandoor. Tijdens de wilde achtervolging van ongeveer 15 minuten, reed de verdachte veel te hard, ging hij met piepende en rokende banden door bochten en over drempels, nam een rotonde aan de verkeerde kant en reed over een stoep om andere auto's te ontwijken en raakte daarbij een vuilnisbak.
De achtervolging eindigde doordat de politie de auto van de verdachte ramde. Tijdens de achtervolging kwamen hem ook twee politieauto’s tegemoet. De agenten in die auto’s deden aangifte omdat zij ervan overtuigd waren dat het een botsing was geworden als zij niet zelf waren uitgeweken.
Volgens de officier van justitie was er onder meer sprake van een viervoudige poging tot doodslag, omdat de verdachte de agenten in de politieauto’s in levensgevaar zou hebben gebracht. De rechtbank oordeelt dat het rijgedrag van de verdachte op z'n minst genomen zeer gevaarlijk was en heeft ook zeker begrip voor de agenten dat zij zich onveilig en angstig hebben gevoeld. Toch kan niet onomstotelijk worden vastgesteld dat er een aanmerkelijke kans bestond dat de agenten om het leven kwamen door het handelen van de verdachte.
Er is namelijk niet gebleken dat hij op dezelfde weghelft reed, er was voldoende ruimte naast de politieauto's zodat de verdachte kon passeren en hij is - blijkens de verklaring van zijn bijrijder en één van de agenten - zelf ook uitgeweken voor de politieauto's. Het ligt ook niet voor de hand dat de verdachte bewust het risico op een frontale botsing nam, omdat dit voor hem (en zijn bijrijder) ook ernstige gevolgen had kunnen hebben. Wel was er sprake van bedreiging doordat de verdachte met hoge snelheid op de agenten afreed en bij hen de vrees bestond dat hij frontaal met hen in botsing zou komen met alle gevolgen van dien.
Tijd om weg te komen
De officier van justitie stelt verder dat er sprake zou zijn van een poging doodslag op een man met een hondje en op een aantal andere voetgangers. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de kans bestond dat de voetgangers om het leven zouden komen door het rijgedrag van de verdachte. Ook is in deze gevallen geen sprake van bedreiging, omdat de voetgangers kort gezegd allemaal de tijd hadden om zich in veiligheid te brengen. Wel veroordeelt de rechtbank de verdachte voor het rijden onder invloed van amfetamine en voor het rijden zonder geldig rijbewijs.
Zeer onverantwoord rijgedrag
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich schuldig maakte aan zeer ernstige bedreigingen van agenten. Zij zorgden voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Tijdens zijn vluchtpoging hield de verdachte op geen enkele wijze rekening met de verkeersregels en toonde zeer onverantwoord rijgedrag. Bovendien was hij onder invloed van harddrugs.
De politie vorderde hem meerdere keren te stoppen, maar daar voldeed de verdachte niet aan. Zo reed hij door het centrum van Heesch, terwijl daar net de scholen uit waren en er mensen aan het winkelen waren. Door zijn rijgedrag bracht de verdachte agenten en andere weggebruikers in gevaar. Hij vond het belangrijker om uit handen van de politie te blijven dan dat hij zich zorgen maakte over de veiligheid van anderen.
Zeer hardleers
Verder weegt de rechtbank mee dat de verdachte zeer hardleers is. Hij is al 7 keer eerder veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. Ook maakte de verdachte zich schuldig aan allerlei andere verkeersovertredingen zoals het onverzekerd rondrijden, niet handsfree bellen, snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. Er zijn meerdere zogenoemde ‘stopgesprekken’ met hem gevoerd, maar dit leidde niet tot gedragsverandering. Hij koopt telkens weer een nieuwe auto en gaat door mijn zijn onverantwoorde, criminele en uiterst gevaarlijke gedrag. Inmiddels zijn al 15 auto’s van hem in beslag genomen.
Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 9 maanden op zijn plaats. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van 1 jaar. Ook moet hij een week in hechtenis voor het rijden zonder rijbewijs. Dit is geen misdrijf, maar een overtreding, en daarom wordt daarvoor een aparte straf opgelegd.