OSS - De ligging van Oost-Brabant en haar goede logistieke infrastructuur is positief voor onze economie en werkgelegenheid. Oost-Brabant is niet alleen een transportknooppunt voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Criminelen kopen mensen om die in de transportsector werken, of zetten hen onder druk om mee te werken. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid. Om criminele inmenging in de transportbranche tegen te gaan heeft de politie samen met haar veiligheidspartners deze week speciale aandacht gehad voor ondermijning in de transport & logistieke sector.


Samen met onze partners: het OM, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee, RDW, de gemeentes Maashorst, Land van Cuijk, Bernheze, en Oss zijn er vele voertuigen gecontroleerd en zijn er diverse bedrijven bezocht. De partners werden hierbij ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Er werd volop ingezet op het zichtbaar maken van signalen van ondermijning. En zijn er goede gesprekken gevoerd om transporteurs en chauffeurs weerbaarder te maken tegen ondermijning.

Grootschalige verkeerscontrole

Op dinsdag 8 oktober vond er een grote integrale verkeerscontrole plaats in de omgeving van Oss. Motoragenten reden af en aan om voertuigen die op onze aandacht konden rekenen naar de afhandelstraat toe aan de rand van Oss. Eenmaal daar aangekomen werden zij door diverse veiligheidspartners gecontroleerd. Zo werden de voertuigen gecontroleerd op verborgen ruimtes en zijn er speurhonden ingezet om geld of drugs op te sporen. Ook was er extra aandacht voor Duitse huurauto’s. De selectie werd gedaan door middel van ANPR (geautomatiseerde kenteken herkenning) De Douane controleerde ook voertuigen met een mobiele scanner op mogelijk verstopte drugs.

Verdovende middelen aangetroffen, nepartikelen in beslag genomen en diverse auto’s getakeld

Bij diverse controles zijn er vele bekeuringen uitgedeeld onder andere voor het rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en voor het bezit van drugs. In een voertuig werden er meer dan 200 lachgasflessen aangetroffen terwijl er in een ander voertuig diverse nep horloges werden gevonden. 11 voertuigen zijn in beslag genomen waarbij er bij een aantal een verdenking is dat deze met crimineel geld zijn aangeschaft. Diverse personen moesten ter plaatse een openstaande vordering van de Belastingdienst afrekenen.

Stok in de wielen steken

Paul van Maren, Leiding Politie District ’s-Hertogenbosch: " De actieweek was erop gericht om met zoveel mogelijk overheidspartners criminele inmenging terug te dringen en hen letterlijk een stok in de wielen te steken. Daarnaast wilde wij aan crminelen een signaal afgeven dat zij kunnen blijven rekenen op onze speciale aandacht, nu en in de toekomst. Wij blijven de komende jaren samen met onze partners structureel investeren om ondermijning tegen te gaan.

Een prachtige bijvangst van de actieweek is om te zien dat samenwerking tussen alle betrokken organisaties zijn vruchten afwerpt en meer dan ooit vanzelfsprekend is. Ieder van ons kijkt op zijn of haar eigen manier naar signalen van criminaliteit en ziet mogelijkheden om barrières op te werpen tegen criminele inmenging. Als de ene partner niet kan doorpakken, kan de andere dat vaak wel.”

#samensterktegenondermijning

Zie jij signalen van ondermijning? Melden kan bij de politie via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven.