ROSMALEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Vinkel veroordeeld voor een dodelijke aanrijding waarbij een andere automobilist om het leven kwam. Hij reed met een te hoge snelheid en was onder invloed van softdrugs. De verdachte krijgt een gevangenisstraf 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van 3 jaar. Ook moet hij de nabestaanden een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 45.000 euro.


De verdachte reed in november 2021 met zijn auto over de Vliertwijksestraat in Rosmalen en kwam op de kruising met de afslag Kruisstraat in botsing met een andere auto. De bestuurster van die auto kwam hierbij om het leven.

Volgens de officier van justitie reed de verdachte te hard en was hij onder invloed van softdrugs. In juni 2022 werd de strafzaak al inhoudelijk behandeld, maar de rechtbank kon destijds geen zorgvuldige beslissing nemen. Het strafdossier was op dat moment summier, soms slordig en op relevante onderdelen onvolledig. Het Openbaar Minister moest nadere informatie overdragen. Dit gebeurde twee weken geleden.

Te hoge snelheid

Op basis van de nieuwe bewijzen stelt de rechtbank vast dat de verdachte vlak voor de botsing met een snelheid reed van ongeveer 98 km/uur, waar 80 km/uur is toegestaan. Daarbij gaat het om een onoverzichtelijk kruispunt. Op het moment van het ongeval was het donker buiten. De verdachte wist dat het een onoverzichtelijk punt is, maar uit onderzoek blijkt dat hij zijn snelheid niet heeft aangepast; hij hield zijn gaspedaal vol ingedrukt en remde niet bij het naderen van de kruising.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht wat de gevolgen zouden zijn geweest als de verdachte constant 80 km/uur had gereden. Hij had dan net achter de auto van het slachtoffer langs kunnen rijden of hij had de auto achter het bestuurdersportier geraakt. In dit laatste geval was de impact volledig opgevangen door de carrosserie van de auto van het slachtoffer. Het NFI kan niet beoordelen of daarmee het dodelijke ongeval was voorkomen. De rechtbank constateert dat de gevolgen mogelijk anders en minder verstrekkend zouden zijn geweest.

Softdrugs

Verder had de verdachte bij het ongeval 5,2 microgram THC (cannabis) per liter in zijn bloed. De grenswaarde is 3,0 microgram. De verdachte verklaarde dat hij de dag van het ongeval niet had geblowd, maar wél de avond ervoor. De rechtbank vindt dit onaannemelijk. Uit het NFI-rapport blijkt namelijk dat het te hoge gehalte waarschijnlijk niet kan worden verklaard door het roken van 1 of 2 joints de avond voor het ongeval.

De verdachte gaf aan dat het drugsgebruik geen invloed had op zijn rijgedrag. Of het aangetoonde THC-gehalte de rijvaardigheid van de verdachte negatief heeft beïnvloed, kan volgens het NFI niet worden geconcludeerd, maar er kan ook niet worden uitgesloten dat het drugsgebruik geen invloed had. Daarbij komt dat een politieagent na het ongeval een lichte hennepgeur bij de verdachte rook. Verder zag de agent een niet ontbrande, maar wel deels opgerookte joint en spullen om joints te maken in de auto liggen.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend

Dit betekent dat de verdachte onder invloed van softdrugs, met te hoge snelheid en een ingedrukt gaspedaal het onoverzichtelijke kruispunt is opgereden. Bovendien was hij bekend met de verkeerssituatie. Dat hij op een voorrangsweg reed en het slachtoffer hem geen voorrang verleende, doet er niets aan af dat de verdachte verantwoordelijk is voor het uiteindelijk fatale verkeersongeval. De rechtbank kwalificeert het rijgedrag van de verdachte als zeer onvoorzichtig en onoplettend.

Diep en onherstelbaar leed

De nabestaanden van het slachtoffer is diep en onherstelbaar leed toegebracht en zij zullen moeten leven met het verlies van hun dierbare. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf recht kan doen aan het gemis dat de nabestaanden hun leven lang nog zullen ervaren. Gelet op de ernst van het delict legt de rechtbank een celstraf op van 12 maanden. Om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout in gaat, is de helft van die straf onvoorwaardelijk. De rechtbank heeft grote zorgen over het rijgedrag van de verdachte en legt daarom ook nog een rijontzegging op van 3 jaar.