Begin september 2022 reden de twee verdachten met zeer hoge snelheid over de Graafsebaan in de richting van Uden. Het stoplicht ter hoogte van de kruising met de Vorstengrafdonk stond al bijna anderhalve minuut op rood, toen zij het rode licht negeerden en doorreden. De verdachte uit Oss botste vervolgens met hoge snelheid op de auto van het 22-jarige slachtoffer. Zij overleed ter plekke als gevolg van de botsing.
Straatrace
De verdenking was dat beide verdachten met elkaar verwikkeld waren in een wedstrijd (in de volksmond: een straatrace). De rechtbank stelt vast dat er geen aanwijzingen zijn dat de verdachten die nacht afspraken maakten voor het houden van een (spontane) wedstrijd of straatrace. Er was namelijk geen interactie tussen beide verdachten, anders dan dat zij elkaar inhaalden. Niet elke situatie waarin automobilisten op de weg op elkaar reageren door elkaar in te halen en te hard te rijden levert een dergelijke wedstrijd op. In deze zaak vindt de rechtbank het rijgedrag van beide verdachten gelet op het relatief korte tijdsbestek en afstand en bij gebreke van overige aanwijzingen onvoldoende om te spreken van een wedstrijd als bedoeld in de wet.
Roekeloos rijgedrag en ernstige schending verkeersregels
Volgens de rechtbank maakte de verdachte uit Oss zich met zijn rijgedrag wel schuldig aan roekeloos rijden. Hij was er enkel op gericht om de auto van de verdachte uit Uden in te halen en had daarbij geen enkel oog voor andere weggebruikers of voor de risico’s waar hij ze aan blootstelde. De verdachte uit Uden maakte zich op zijn beurt schuldig aan ernstige schending van de verkeersregels.
Met de dodelijke afloop van het verkeersongeval is de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed en immens verdriet aangedaan. Dat er door het overlijden van de jonge vrouw een groot gat is geslagen in haar omgeving bleek ook op zitting door de vele familieleden, vrienden en bekenden die aanwezig waren.
Spijt en berouw
De verdachte uit Oss is zelf ook geraakt door de gevolgen van het ongeval. Hij zal moeten leven met het feit dat hij de dood van het slachtoffer veroorzaakte. Verder staat hij onder behandeling van een psycholoog en zal hij de financiële consequenties nog lange tijd moeten dragen. De verdachte toonde vanaf het begin oprecht berouw en ziet de ernst in van het door hem aangedane leed. De rechtbank is ervan overtuigd dat hij oprecht spijt heeft.
Ondanks zijn schuldbewustheid en inzicht in zijn foute handelen, kan de rechtbank niet anders dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen met een aanzienlijke duur. De rechtbank vindt dat gepast vanwege de aard en de ernst van het bewezenverklaarde, de onomkeerbare gevolgen en de mate van het leed dat is toegebracht.
De verdachte uit Uden neemt daarentegen geen enkele verantwoordelijkheid of toont geen inzicht in de kwalijkheid van zijn handelen. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Net als de reclassering vindt de rechtbank een behandeling/begeleiding (eventueel met medicatie) wenselijk en noodzakelijk. Verder maakt de rechtbank zich ernstig zorgen over zijn verkeersgedrag en daarmee de verkeersveiligheid. Hij maakt er kennelijk een gewoonte van om met hoge snelheid over de openbare weg te razen en zichzelf en zijn snelheid te filmen. Dat blijkt uit de diverse filmpjes op zijn telefoon.
Gevangenisstraf en rijontzegging
Naast de gevangenisstraf van 24 maanden is de verdachte uit Oss 18 maanden zijn rijbewijs kwijt. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de ouders van het slachtoffer.
De verdachte uit Uden krijgt onder andere een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 272 dagen met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast krijgt hij, naast de voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken, een taakstraf van 120 uur. Hij moet zich verder twee jaar lang laten behandelen bij een zorgverlener.