Op 5 augustus 2021 werd bij de man een doorzoeking gedaan in zijn woning. Aanleiding was een onderzoek naar hulp bij zelfdoding, waarvoor vorig jaar al een 31-jarige man uit Eindhoven werd veroordeeld. Bij de 80-jarige verdachte werd het antibraakmiddel Domperidon aangetroffen; een onmisbaar middel bij zelfdoding. Ook werd er een postpakketje gevonden, met als afzender de eerder veroordeelde man. Uit een agenda bleek een werkrelatie tussen de twee.
Volkskrant
Uit het politieonderzoek, dat onder andere bestaat uit berichtenverkeer via Telegram en bankoverboekingen, blijkt dat de eerder veroordeelde man het antibraakmiddel verstrekte aan de verdachte. De verdachte verklaarde hierover niet bij de politie, maar wel in de Volkskrant in oktober 2021 en mei 2024. Naar eigen zeggen zou hij aan meer dan honderd mensen het zelfdodingsmiddel X hebben verstrekt. Bovendien verklaart hij in het artikel dat hij de activiteiten na de doorzoeking in zijn woning voortzette. Zijn verklaringen blijken naadloos bij de onderzoeksbevindingen te passen.
Gewiekst en hardleers
Naar oordeel van het OM blijkt uit het dossier dat de verdachte zich bijna anderhalf jaar lang schuldig heeft gemaakt aan een handel in antibraakmedicatie. Dat het middel onmisbaar is bij zelfdoding, weegt het OM sterk strafverzwarend mee. Net als de houding van de verdachte. De officier van justitie: ‘Door illegaal in deze geneesmiddelen te handelen heeft verdachte een strafrechtelijke norm overschreden. Zijn werkwijze was uiterst gewiekst en hij toont zich in sterke mate hardleers. Hij laat zich niet weerhouden door ingrijpen van politie en justitie en komt daar openlijk voor uit. Ook vind ik het kwalijk dat de verdachte in zijn werkend leven psycholoog was en zich profileert als deskundige om vertrouwen te wekken. Door zich zo op te stellen plaatst de verdachte zich boven de wet.’ Ter zitting bekende de verdachte vandaag schuld.
Eis
Gezien de feiten en het maatschappelijke belang is naar oordeel van het OM alleen een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf met een lange proeftijd op zijn plaats. In deze zaak eist het OM twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Er is bovendien een lange proeftijd geeist: drie jaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.