DEN BOSCH - De cijfers werden donderdag toegelicht in een bijeenkomst van de regionale driehoek (regioburgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef) met de pers. Het was in alle opzichten een bijzonder jaar dat ook het nodige van politiemensen heeft gevraagd. Als het gaat om de cijfers, kijkt politiechef Wilbert Paulissen van de eenheid Oost-Brabant met tevredenheid op terug op 2020.

“Natuurlijk heeft COVID-19 een grote rol gespeeld in ons werk. We zagen vanaf vorig voorjaar geen evenementen en demonstraties en minder criminaliteit, maar dat trok snel weer bij. We hebben ondanks het coronavirus een jaar met mooie resultaten gedraaid”, aldus Paulissen.

Het aantal criminele samenwerkingsverbanden (CSV’s) dat vorig jaar is opgerold, daalde licht (van 142 in 2019 naar 136 in 2020). Daarentegen werd er veel meer crimineel verworven vermogen afgepakt. Zo werd in 2019 nog beslag gelegd op 9,3 miljoen euro, een jaar later was dat 16,9 miljoen euro. “We hebben veel drugslabs opgerold, daarbij enkele tientallen verdachten aangehouden en diverse mooie witwasonderzoeken gedraaid. Het gevolg is dat we criminelen pakken op de plek die het meeste pijn doet: in”, stelt Paulissen.

Impactvolle misdrijven
Het aantal High Impact Crimes (impactvolle misdrijven) liep vorig jaar verder terug, dat past bij de landelijke trend. Het aantal woninginbraken daalde vorig jaar naar 2528 (2019: 3329). Daarvan werd 8,8 procent opgelost. Ook waren er minder straatroven in Oost-Brabant in 2020: 116. Een jaar eerder waren dat er nog 137. In 2019 werd 42,4 procent van alle straatroven opgelost. Tot slot ook mooie resultaten bij het aantal overvallen. Dat daalde met bijna 25 procent van 87 in 2019 naar 64 vorig jaar. Van alle overvallen werd vorig jaar 51,6 procent opgelost.

Vindingrijk
Politiechef Paulissen: “Uiteraard zien we in deze cijfers in meer of mindere mate de invloed van de coronamaatregelen terug. Zo hadden we 35 procent meer incidenten met mensen met verward/onbegrepen gedrag. Maar ook criminelen zijn vindingrijk, zo is cybercrime afgelopen jaar fors gestegen. Voor burgers (o.a. vriend-in-nood-fraude), maar zeker ook voor bedrijven (bijvoorbeeld ransomware) is de schade en