DEN BOSCH - Een 36-jarige man krijgt geen straf nadat hij de ex-vriend van zijn huidige vriendin heeft doodgestoken. Het hof vindt dat er sprake is van noodweer: hij verdedigde zichzelf. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 8 jaar.

In april 2020 ging de man samen met zijn vriendin naar het appartement van haar ex-vriend – het latere slachtoffer – ‘om te praten’. Het latere slachtoffer wachtte de verdachte op met een pistool en pepperspray. Op enig moment ontstond er ergens op de galerij van de portiekwoning van het slachtoffer een worsteling tussen beide mannen, waarbij het slachtoffer nog steeds het pistool vast had. De man durfde niet weg te rennen uit angst een kogel in zijn rug te krijgen, en trok daarop een mes uit zijn jaszak en stak het slachtoffer in zijn hart. Hij overleed ter plekke.

Noodweersituatie
Het hof stelt dat er sprake was van een noodweersituatie: het slachtoffer trok immers een pistool én had een busje pepperspray in zijn hand. De enige manier waarop de man zich naar eigen zeggen kon verdedigen, was door het mes te trekken. Het pistool bleek later nep te zijn.

Verklaringen
De verklaringen in het dossier zijn niet consistent. Daarom heeft het hof in hoger beroep de verklaringen over objectieve feiten getoetst. Zodoende komt het hof tot het oordeel dat het slachtoffer inderdaad een neppistool in zijn handen had, maar dit was voor de man en zijn vriendin niet duidelijk. Daarom gelooft het hof dat de man zich niet kon onttrekken aan de situatie en ervoor koos om zichzelf te verdedigen met het mes.

Het hof kan niet vaststellen dat ondanks dat de man met een mes naar het slachtoffer ging, hij het vooropgezette plan had om hem wat aan te doen.

Ontslag van rechtsvervolging
Nu het hof oordeelt dat er sprake is van een noodweersituatie, wordt de man ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat houdt in dat het hof hem de steekpartij wel aanrekent, maar hem daar geen straf voor oplegt. Daarmee vervalt ook de bijna 70.000 euro schadevergoeding die de nabestaanden hadden geëist.

De uitspraak wordt zo snel mogelijk onder dit bericht gepubliceerd.