De verdachte hanteerde vaak dezelfde aanpak. Hij drong binnen in het leven van de slachtoffers en won op geraffineerde wijze hun vertrouwen. Zo raakte hij in januari 2023 in een café in gesprek met een vrouw en deed zich daarbij voor als een ander. Hij hield daarna contact met haar en toen de vrouw maanden later aan het verhuizen was, liet hij een vloer voor haar leggen. Hierdoor vertrouwde de vrouw hem en was zij bereid om de verdachte 750 euro te lenen toen hij daar om vroeg. De verdachte betaalde dit geleende geld nooit terug. Ook het vloerenbedrijf kreeg de 4.390 euro voor de geleverde vloer nooit overgemaakt.
Ditzelfde overkwam een stel dat bevriend raakte met de verdachte, die verzekerde dat hij ze aan een hypotheek zou kunnen helpen voor een pand in Maastricht. In totaal maakten deze slachtoffers 15.000 euro over aan de man. Ook een andere vrouw beloofde hij te kunnen helpen aan een hypotheek voor een woning. Zij maakte in totaal 4.661 euro over en zag daar niets van terug.
Auto’s en iPhones
In diezelfde periode lichtte de verdachte nog eens drie anderen op. De eerste wist hij ervan te overtuigen om zo’n 2.800 euro over te maken voor 25 iPhones die hij goedkoop zou kunnen aanschaffen via een curator. Een ander liet hij 500 euro overmaken als aanbetaling voor meerdere iPhones en auto’s die hij in de toekomst zou leveren. En het laatste slachtoffer maakte 2.000 euro over als aanbetaling voor een auto.
Misbruik van vertrouwen
De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij misbruik maakte van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. In een enkel geval dacht een slachtoffer iemand in nood te helpen en in weer een ander geval maakte de verdachte misbruik van een persoon in een evident kwetsbare positie. Zij kwam door de oplichting in financiële problemen en moest geld lenen van anderen om te voorkomen dat zij dakloos zou worden.
De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de verdachte eerder talloze keren is veroordeeld voor soortgelijke delicten. Zelf zegt de verdachte zich al 25 jaar bezig te houden met oplichtingspraktijken. Al met al is een celstraf van 2 jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen van in totaal bijna 29.000 euro aan de slachtoffers betalen.