NOORD-BRABANT - In de provincie Noord-Brabant vielen vorig jaar 114 doden in het verkeer. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.


Daarmee neemt het aantal dodelijke slachtoffers in Brabant voor het 2e jaar op rij af. In 2022 kwamen 141 mensen om in het Brabantse verkeer, in 2023 waren er 120 dodelijke slachtoffers. “We maken stappen, maar nog steeds ligt het aantal doden in ons verkeer natuurlijk veel te hoog”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit). “114 doden betekent dat er gemiddeld om de 3 dagen iemand niet meer thuiskomt. Dat zijn trieste cijfers. Iedere Brabander die niet meer thuiskomt is er één te veel.”

In het hele land vielen afgelopen jaar 675 verkeersdoden, blijkt uit de cijfers van het CBS: 9 doden minder dan een jaar eerder. Net als in voorgaande jaren zijn landelijk de meeste verkeerdoden fietsers. In 2024 kwamen 246 fietsers om het leven in het verkeer. Van hen reed 44 procent op een e-bike.

Extra focus

In Brabant werken de provincie, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en andere partners samen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. De komende jaren ligt daarbij extra focus op fietsers, afleiding in het verkeer en onervaren verkeersdeelnemers. Omdat uit de cijfers blijkt dat op die 3 terreinen de meest winst te boeken is. Daarnaast wordt ingezet op het goed onderhouden en verbeteren van infrastructuur, handhaving en gedragsverandering via verkeerseducatie, campagnes, voorlichting.

Denk daarbij aan landelijke campagnes als MONO en BOB, maar ook het initiatief Doortrappen waarbij ouderen worden geholpen om langer en veiliger te fietsen. 22 Brabantse gemeenten hebben zich inmiddels aangesloten bij Doortrappen. Ook werd in 2024 op bijna 1.000 Brabantse scholen verkeerseducatie gegeven, stimuleert de provincie het dragen van fietshelmen en is het aantal (flex)flitspalen afgelopen jaren uitgebreid.

Laat je niet afleiden

Iedereen kan een steentje bijdragen aan veiliger verkeer in Brabant. Want bij verreweg de meeste ongevallen is menselijk gedrag de belangrijkste oorzaak. Denk aan te hard rijden of het drinken van alcohol. Ook gaat het om afleiding, bijvoorbeeld door het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Met ruim 23.000 kilometer heeft Brabant het meest uitgebreide weggennet van Nederland. Wegen die bovendien steeds drukker worden. Dat maakt de urgentie om de verkeerveiligheid te vergroten in de toekomst nog groter.

“Afgelopen jaar heeft de politie alleen al bij ons in Brabant meer dan 25.000 mensen betrapt met een mobiel achter het stuur”, zegt Smeulders. “En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Het is een levensgevaarlijk en hardnekkig probleem. Terwijl het zó simpel is: laat je niet afleiden onderweg en spreek ook anderen op hun gedrag aan. Je wilt niet op je geweten hebben dat jouw appje of belletje een ernstig ongeval veroorzaakt."