Op 14 februari 2020 komt er tegen 2.30 uur een verontrustende melding binnen bij de politie. In een appartementencomplex aan de Burgemeester Mazairaclaan zouden een of twee dode personen liggen. Even later wordt het zielloze lichaam van de bewoonster gewonden. Gelet op alle sporen wordt al snel uitgegaan van een misdrijf. In de woning wordt de 57-jarige zoon van het slachtoffer aangehouden. Hij is in de war en blijkt de melding te hebben gedaan bij de politie, die een groot onderzoek start naar wat er zich in de woning heeft afgespeeld.
Bruut geweld
Uit het sporenonderzoek en de sectie blijkt dat het slachtoffer met bruut geweld om het leven is gebracht. Ze is hard geslagen en vermoedelijk gewurgd. Het verhoor van de verdachte levert niet veel op. Hij spreekt over mogelijke indringers in de woning, maar verder heeft hij het vooral over een zwart gat: hij weet niet wat er is gebeurd. En behalve het geheugenverlies, lijkt er ook sprake van waanbeelden. Een voorbeeld zijn de indringers waarover hij spreekt.
Simulatie
Voor het Openbaar Ministerie (OM) reden om hier verder onderzoek naar te laten doen, na overleg met een amnesiedeskundige. Er worden verschillende mogelijkheden doorgenomen, waaronder een psychose. Een andere mogelijkheid zou neurologische schade kunnen zijn, bijvoorbeeld door het boksverleden van de verdachte. Omdat daar geen aanwijzingen voor worden gevonden, wordt het veinzen van het geheugenverlies als een voor de hand liggende verklaring gezien. Gedragsdeskundigen vinden ook daadwerkelijk aanwijzingen voor simulatie.
Bewijs
Al deze bevindingen komen bovenop het bewijs tegen de verdachte. En dat bewijs is rijkelijk aanwezig in deze zaak. Zo zit hij tijdens zijn aanhouding onder het bloed van zijn moeder. “Verder zijn er op zijn gezicht, shirt en handen bloedspetters gevonden, die passen bij het enorme geweld dat gebruikt is”, vult de officier aan. Daarnaast heeft de verdachte tijdens het 112-gesprek gezegd dat hij een man zou hebben doodgeslagen. Op de plek waar dit zou zijn gebeurd, wordt later zijn moeder gevonden. Verder is uit onderzoek geen enkele aanwijzing naar voren gekomen dat er anderen personen in de woning van het slachtoffer zijn geweest rond de tijd van haar overlijden.
Opzet
Het OM gaat ervan uit dat man zijn moeder met opzet om het leven heeft gebracht. Uit diverse onderzoeken is niets gebleken van een ernstige geestelijke stoornis of enige ontoerekeningsvatbaarheid. In het definitieve sectierapport komt naar voren dat een deel van de verwondingen in de hals en ogen alleen kunnen worden verklaard door verwurgingshandelingen. Volgens de officier van justitie was de zoon zonder meer uit op het overlijden van zijn moeder. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor voorbedachten rade, waarmee volgens het OM vrijspraak voor moord moet volgen.
Motief
Onder meer omdat de verdachte geen duidelijkheid geeft over aanleiding van de dood van zijn moeder, blijft de vraag waarom zij dood moest: “Wat mij betreft heeft het er alle schijn van dat er ruzie is ontstaan over de erfenis of andere financiële zaken. Ik kijk daarbij naar het feit dat mevrouw kort voor haar dood met meerdere mensen sprak over haar testament. En dat in relatie tot de verdachte, die geldproblemen had. Ook hebben de buren op die fatale avond ruzie gehoord vanuit de woning van het slachtoffer”, zo vertelt de officier van justitie.
Ondraaglijk
Het bejaarde slachtoffer moet vreselijke laatste minuten hebben had, zo denkt de officier van justitie: “Ze heeft op dat moment niet alleen haar zoon, maar ook de dood recht in de ogen gekeken. Ze wist dat ze geen schijn van kans tegen hem, zeker niet door zijn boksverleden. Een niet te verkroppen laatste beeld, een laatste ondraaglijke beleving in een leven dat toch al niet altijd makkelijk was geweest. Alleen de verdachte weet hoe het zo mis heeft kunnen gaan, maar geeft geen openheid van zaken. Het komt allemaal bovenop het al grote verdriet van de nabestaanden.”
Eis
Alles overwegende eist het OM een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar tegen de verdachte. Uitspraak is over twee weken.