Het is zaterdag 16 mei 2020 wanneer de politie even na 1.00 uur in de ochtend een bijzondere melding krijgt. In een woning in de Bossche wijk De Kruiskamp zou een vrouw zitten met brandwonden. Eenmaal bij de woning aangekomen zien agenten een hevig verbrande vrouw. Vanaf haar nek tot aan haar benen heeft ze blaren en haar huid laat op meerdere plekken los. De vrouw wordt direct geholpen door medewerkers van de ambulance. Het blijkt te gaan om een vrouw van 22 uit Eritrea. Van haar vriendin hoort de politie dat de vrouw aan de deur was gekomen met natte kleren. Volgens het slachtoffer zou ze zichzelf hebben overgoten met heet water.
Vreemd gevoel
Het slachtoffer blijkt drie kilometer gelopen te hebben vanaf haar huis, elders in Den Bosch. Daar zouden haar man en hun 4-jarige dochtertje aanwezig zijn. Direct hebben de agenten een vreemd gevoel bij de situatie. Ze besluiten verder onderzoek te doen. De politie neemt poolshoogte bij de woning en treft inderdaad de vader en het meisje aan. Terwijl de agenten de situatie in huis bekijken, zegt het dochtertje onder meer: “Papa heeft mama pijn gedaan en nu is mama weggerend.” Het meisje wijst naar een waterkoker op het keukenblok. Gelet op alle omstandigheden wordt de vader aangehouden. Hij ontkent. Gezien de ernst van haar diepe brandwonden, wordt het slachtoffer opgenomen in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
Afgeluisterde gesprekken
In de weken die volgen hebben de verdachte en zijn vrouw meerdere keren telefonisch contact. De gesprekken worden afgeluisterd en leveren sterke aanwijzingen op dat de verklaring van hun dochter klopt. Zo vertelt de vrouw: “Het is dat ik mijzelf kon redden, maar jij wilde opnieuw water koken en voor de derde keer over me heen gieten.” Ook zegt ze: "Je kunt toch niet zomaar iemand als een kip ontvellen met heet water?” Ze zegt huilend dat ze niet meer terug wil. Hij zegt dat ze moet. “En als je me de volgende keer vermoord, wat dan?” Hij belooft het nooit meer te zullen doen en zegt: “Laten we het er niet over hebben, liefje. Het kan zijn dat onze gesprekken opgenomen worden.”
Vrijlating
Uit het onderzoek is gebleken dat de man vaker gewelddadig is geweest richting zijn vrouw. In het onderzoek wordt duidelijk dat er binnen de Eritrese gemeenschap weinig ruimte is voor een vrouw om haar man te beschuldigen of af te vallen. Sterker nog: het slachtoffer houdt vol dat haar man niets te verwijten valt en pleit voor zijn vrijlating, onder meer in een brief. Ook tijdens de zitting van vandaag was het slachtoffer aanwezig. Niet als slachtoffer, maar ter ondersteuning van haar man. De officier van justitie wijst op de ernst van de feiten en vindt dat een straf op zijn plaats is: “Als we mee zouden gaan in het verzoek dat het slachtoffer in haar brief doet, dan zouden we iedere pleger van huiselijk geweld er bijna toe uitnodigen om te zorgen dat zijn of haar slachtoffer ook een dergelijke brief gaat schrijven.”
Strafeis
Het OM vindt de situatie onrustwekkend, zeker omdat er een jong meisje in het spel is en omdat er vaker geweld in het gezin zou plaatsvinden. De officier van justitie eist drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Het OM wil als bijzondere voorwaarde onder meer een verplicht reclasseringscontact en een behandelverplichting.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.