DEN BOSCH/ROSMALEN - In september vorig jaar vonden in Rosmalen, Heeswijk-Dinther en Schaijk kort na elkaar drie overvallen plaats op tankstations. Nadat een foto van de verdachte werd verspreid en er een DNA-match werd gevonden, hield de politie een 36-jarige man uit Rosmalen aan als verdachte. Vandaag stond de man voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar gevangenisstraf tegen hem, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De tankstations worden allemaal tussen maandag 16 september en zondag 22 september overvallen. Opvallend is dat de man steeds nagenoeg dezelfde kleding draagt en op dezelfde manier te werk gaat. Zo loopt hij steeds naar de kassa en bestelt een pakje sigaretten. Wanneer de medewerker van het tankstation de sigaretten overhandigt, pakt de man de medewerker vast en bedreigt deze met een keukenmes. Daarop wordt de kassa geopend door de medewerker en pakt de man het geld uit de kassa. Voordat de man met de buit het tankstation verlaat, zegt hij nog ‘sorry’ of geeft hij een boks.

Opsporingsberichtgeving

Op maandag 23 september worden screenshots van de camerabeelden van de overvaller verspreid door middel van opsporingsberichtgeving. Op die manier vragen OM en politie het publiek om hulp bij de opheldering van een misdrijf, via internet, de televisie of krant. De volgende dag wordt de man herkend en aangehouden. Bij de doorzoeking van zijn woning en auto worden de kleding en het mes aangetroffen. Ook neemt de politie verschillende soorten drugs in beslag. Zelf verklaart de man verslaafd te zijn aan drugs en bekent hij de drie overvallen. Naar eigen zeggen zou hij vanwege geldgebrek geen andere uitweg hebben gezien.

Angst en stress

Het OM benadrukt dat de man in één week tijd driemaal toeslag en dat hij in 2016 al eerder is veroordeeld voor twee overvallen op winkels. Door zijn werkwijze heeft hij de slachtoffers angst aangejaagd. Bovendien hebben dergelijke strafbare feiten ook impact op de maatschappij in het algemeen en op medewerkers van tankstations in het bijzonder. De officier van justitie: ‘De dader heeft de slachtoffers opengesteld aan een intense vorm van angst en stress. De dreiging van fysiek geweld, zelfs zonder daadwerkelijk letsel, creëert gevoelens van machteloosheid en onzekerheid. We weten zeker dat alle slachtoffers zich dit hun hele leven lang zullen herinneren.’

Vandaag eiste het OM vier jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Verder eiste het OM dat de man zich laat behandelen voor zijn verslaving en dat hij schuldhulpverlening krijgt. De rechter doet over twee weken uitspraak.