DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft 25-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De pakketbezorger maakte zich schuldig aan oplichting, pogingen daartoe en aan witwassen. Hij drukte dure spullen als laptops, iPads en kleding afkomstig van webwinkels achterover door accounts van klanten te hacken, valse bestellingen te doen en de pakketten zelf af te halen. Een 30-jarige vrouw uit Ammerzoden die hem behulpzaam was krijgt 60 uur taakstraf.

De Bosschenaar was tussen augustus 2018 en februari 2019 betrokken bij het hacken van diverse klantaccounts van webwinkels. Vervolgens werden bestellingen geplaatst bij die online winkels en werden de pakketten bezorgd bij valse adressen of afhaalpunten. Hierop werden de pakketten met daarin onder andere laptops, een telefoon, parfums en kleding achter gehouden of door hem zelf opgehaald bij het afhaalpunt.

In diezelfde periode probeerde de verdachte met een behulpzame man via twee andere overgenomen accounts iPads en meer kleding buit te maken. Hij slaagde hier echter niet in. In het ene geval ging het om pakketjes die bij een woning in Rosmalen werden afgeleverd. Kort daarop wilde de behulpzame man, die zichzelf voorstelde als pakketbezorger, de pakketjes ophalen met het verhaal dat ze verkeerd bezorgd waren. De bewoner kreeg echter argwaan en gaf de pakketjes niet af. In het andere geval liet de verdachte pakketjes bezorgen bij een tankstation in Woerden. De persoon van wie het account gehackt was, liet de bestellingen echter retour sturen, vlak voordat de behulpzame man ze wilde ophalen.

Deze behulpzame man is door de rechtbank vrijgesproken. De verdachte schakelde namelijk vaker anderen in om hem te helpen bij de bezorging van pakketten en er kon niet worden vastgesteld dat deze behulpzame man wist dat het om goederen ging die via gehackte accounts besteld waren en waarvan het de bedoeling was om die achterover te drukken. De verdachte maakte zich verder schuldig aan witwassen door de dure goederen die hij had buitgemaakt te verkopen.

De behulpzame vrouw was een collega van de verdachte en werd in januari 2019 door hem gevraagd om pakketten achter te houden. De eerste keer scande zij 3 pakketten in de buurt van de geadresseerde en nam de pakketten vervolgens mee naar haar huis. Daar haalde de Bosschenaar de pakketten met laptops en een telefoon op. Een tweede keer ging het om een laptop die ze mee naar huis nam en later aan de verdachte gaf.

Geraffineerd
Bij het bepalen van de straf van de man houdt de rechtbank er rekening mee dat hij geraffineerd te werk ging, dat hij anderen bij zijn illegale praktijken betrok en dat het om dure goederen ging. In 2017 werd hij in België al voor een soortgelijk delict veroordeeld. Volgens de officier van justitie zou kunnen worden volstaan met een geldboete. De rechtbank oordeelt dat zo’n straf niet in verhouding staat tot de ernst van het vergrijp. Hij krijgt daarom een forse taakstraf en – om de kans op herhaling te beperken – een voorwaardelijke celstraf. In het geval van de vrouw gaat de rechtbank er vanuit dat het om een eenmalige misstap ging. De vrouw ziet de ernst van het delict in en toonde oprecht berouw. Ook weegt mee dat zij werd ontslagen als pakketbezorger.