OSS/VEGHEL/DEN BOSCH/EINDHOVEN - Ruim 3.600 kilo heroïne verstopt in een deklading van blikken tomatenpuree uit Iran, brandstichting en het verkrijgen van een hypotheek op basis van valse informatie. Die feiten prijken op de tenlastelegging in onderzoek Meadowhawk in de rechtbank Limburg te Roermond. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vanmiddag een gevangenisstraf van 11 jaar en zes maanden (met aftrek van de tijd die hij al in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht) en een geldboete van 60.000 euro tegen O.T., een 49 jarige verdachte uit de gemeente Oss. Tegen M.v.K., een 57-jarige verdachte uit Veghel, luidt de strafeis 8 jaar en zes maanden gevangenisstraf met aftrek en een geldboete van 40.000 euro.


Ontnemingsvorderingen

Het OM heeft de rechtbank bovendien gevraagd om toewijzing van de vorderingen ontneming van 22.738.231 euro en 27.590,62 euro in de zaak tegen de 57-jarige verdachte. Dit in verband met het wederrechtelijk verkregen voordeel van de invoer van heroïne en de opbrengsten van twee hennepoogsten. Voor de 49-jarige verdachte is er een ontnemingsvordering van 22.738.231 euro in verband met de heroïne-zaak.

Drie andere verdachten

In Meadowhawk zijn nog drie andere verdachten. Het gaat om een 56-jarige vrouw uit Veghel en twee mannen van 40 en 41 uit Veldhoven en Eindhoven. De vrouwelijke verdachte hoorde op 16 november 2022 een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 10.000 euro tegen haar eisen. Tegen de twee mannelijke verdachten is op 18 november 2022 een gevangenisstraf voor de duur van 2 jaar en 6 maanden geëist.

Voor alle verdachten geldt een zogenoemde overschrijding van de redelijke termijn, waardoor de strafeisen lager uitvallen dan het OM oorspronkelijk beoogd had.

Drie deelonderzoeken

De zaak Meadowhawk van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bestaat uit drie deelonderzoeken: Een deelonderzoek gaat over zes transporten waarbij, volgens het OM, in totaal 3.600 kilo heroïne in een deklading van blikjes tomatenpuree uit Iran is ingevoerd in 2013 en 2014. Slechts de laatste twee transporten zijn onderschept. Een tweede deelonderzoek betreft een brandstichting in een horecagelegenheid in Eindhoven op 18 september 2014. Die brand was twee dagen nadat voor het restaurant een verzekering werd afgesloten. De verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden heeft zich gevoegd om de door hen geleden schade te verhalen. Het derde en laatste deelonderzoek focust op een schijnconstructie en het met valse informatie verkrijgen van een hypotheek. De mannelijke verdachte uit Veghel diende zich bovendien te verantwoorden voor een hennepkwekerij en de diefstal van elektriciteit voor die kwekerij.

Blikjes tomatenpuree uit Iran

Op 23 januari 2014 werden in Venlo twee vrachtwagens gecontroleerd. Een van de chauffeurs vertrouwde de inhoud van zijn transport niet, omdat hij in zijn 25-jarige loopbaan nooit eerder tomatenpuree vanuit Iran naar Nederland had vervoerd. Hij liet zijn lading extra controleren door de douane in Turkije, omdat volgens hem zo’n zeventig procent van de ladingen van Iran naar Nederland uit verdovende middelen bestaat en vervoer over land veel duurder is dan over zee. Bij die controle werd echter niets afwijkends aangetroffen. Desondanks werd in die vrachtwagen in Nederland ongeveer 612 kilo heroïne aangetroffen, net als in de andere vrachtwagen die gelijktijdig met de andere in Nederland arriveerde.

In totaal zijn zes transporten in het onderzoek betrokken, tussen 7 augustus 2013 en 23 januari 2014. De zes transporten zijn ten laste gelegd aan beide verdachten die vandaag hun strafeisen hoorden.

Uitspraak

Het onderzoek wordt op de zitting van 1 februari gesloten. De rechtbank doet uitspraak op 15 februari om 13.30 uur.