De rechtbank veroordeelt de mannen voor het plegen van voorbereidingen voor het invoeren van duizenden kilo’s (Colombiaanse) cocaïne in 2022. Ook hadden er mannen (blokken) cocaïne in bezit, verkochten ze de harddrugs tussen 2022 en 2023 in Nederland en België of handelden ze in MDMA en (met)amfetamine. Van september 2022 tot en met begin februari 2023 zetten zeven van de mannen de verboden motorclub Saturadah voort.
De 31-jarige man was spin in het web en nam het initiatief voor de invoer van cocaïne. Hij is aan te merken als een zeer grote speler in de drugsfeiten en hij vormde met een medeverdachte een criminele organisatie. De 48-jarige en 42-jarige mannen waren betrokken bij voorbereidingen voor en de handel in cocaïne, MDMA en (met)amfetamine. De drie mannen maakten zich daarnaast - net als vier andere verdachten - schuldig aan het voortzetten van Satudarah, een organisatie die door de rechter verboden is verklaard.
De rechtbank concludeert dat de organisatiestructuur van Satudarah en de cultuur en hiërarchische lijnen na het verbod in stand werden gehouden. Zo deelden verdachten versleutelde berichten in (chat)groepen over Satudarah-gerelateerde evenementen, regelden of ondersteunden ze die activiteiten, droegen ze kleding ervan of stelden ze attributen beschikbaar, reageerden ze op (promotie)activiteiten ervan en hadden ze hiervoor cryptotelefoons.
De andere mannen uit Enschede (35 jaar en 59 jaar), Tilburg (50 jaar), Zaandam (47 jaar), ’s-Hertogenbosch (47 jaar) en man uit Weelde in België (43 jaar) zijn veroordeeld voor hun aandeel in de drugshandel.
Grote negatieve invloed en ontwrichting maatschappij
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de productie van en handel in harddrugs op meerdere niveaus van de maatschappij een grote negatieve invloed heeft. Zo is de productie en handel in harddrugs merendeels het werkterrein van nationale en internationale - niet zelden elkaar beconcurrerende - criminele netwerken. Zij maken daarmee grote winsten en schuwen niet om gebruik te maken van vergaande vormen van geweld als bescherming van hun illegale belangen.
Bij zeven van de negen verdachten speelt mee dat zij zich schuldig maakten aan het voorzetten van de verboden motorclub Satudarah. Ondanks het rechterlijk verbod zorgden hun gedragingen er mede voor dat Satudarah is blijven voortbestaan. Daarmee negeerden zij bewust een rechterlijke beslissing. Dat is een ernstig strafbaar feit dat ook kan leiden tot ontwrichting van de maatschappij.