OSS - Een destijds 18-jarige jongeman uit Megen reed tijdens Kerst 2022 onder invloed en met veel te hoge snelheid door een rood verkeerslicht waardoor hij op een andere auto botste. In die auto zat een gezin met drie kinderen van wie één jongen om het leven kwam. De andere inzittenden raakten (zwaar)gewond. De rechtbank Oost-Brabant legt de bestuurder een gevangenisstraf op van 4 jaar en een rijontzegging van 5 jaar

De bestuurder reed in de nacht van 25 op 26 december 2022 over de Megensebaan in Oss en botste op de kruising met de Singel 1940-1945 op de auto van het gezin. Een 14-jarige jongen kwam daarbij om het leven. Zijn 13-jarige broer raakte zwaargewond; hij moest vechten voor zijn leven, liep hersenschade op en kampt met blijvende geestelijke en lichamelijke beperkingen. Ook het jongste kind, een 8-jarige jongen, en de ouders liepen letsel op.

De verdachte was een beginnend bestuurder en had zeven keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken toen hij achter het stuur klom. Ook reed hij 146 km/u waar hij maximaal 70 km/u mocht rijden en negeerde hij een verkeerslicht dat al ruim 80 seconden op rood stond. De rechtbank kwalificeert het rijgedrag van de verdachte als roekeloos; de zwaarste vorm van schuld aan een ongeval.

Kwalijke houding

De verdachte deed het gezin ingrijpend en onherstelbaar leed aan. Bij het bepalen van de straf weegt de houding van de verdachte kort na het ongeval mee. In plaats van zich te bekommeren om het gezin in de auto waar hij tegenaan botste, was hij vooral met zichzelf bezig. Ook wilde de verdachte na het ongeval de politie op het verkeerde been zetten door op verschillende manieren te suggereren dat iemand anders reed.


Disbalans en oprecht berouw

De rechtbank heeft de indruk dat de verdachte inmiddels beseft wat hij het gezin heeft aangedaan en dat hij daarover oprecht berouw heeft. Dit liet hij tijdens de behandeling van zijn strafzaak zien. Ook heeft de rechtbank er oog voor dat de verdachte zal moeten leren leven met het besef dat hij verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer, de zeer ernstige beperkingen die een ander slachtoffer opliep en het letsel en alle andere gevolgen voor de andere gezinsleden.


De verdachte raakte na het ongeval in disbalans: hij heeft forse schuldgevoelens en depressieve klachten. De schuldgevoelens leidden tot suïcidale gedachten die enkele maanden aanhielden. Daarnaast is er sprake van posttraumatische stressklachten en angst- en paniekklachten. Volgens de reclassering zal hij blijven doorgaan met een vrijwillig ingezet hulpverleningstraject en dronk hij sinds het ongeval geen druppel alcohol meer.


Geen recht aan immense leed

De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele straf recht doet aan het immense leed van het gezin. Gelet op met name de ernst van de verkeersovertredingen en de gevolgen hiervan voor het gezin, vindt de rechtbank een celstraf van vier jaar op z’n plaats. Ook mag de verdachte vijf jaar geen auto of andere motorvoertuigen besturen.