NOORD-BRABANT - In de eerste acht maanden van het jaar zijn er in Noord-Brabant al ruim 246.000 te hard rijdende bestuurders geflitst. De meest effectieve flitspaal staat in Eindhoven. De flexibele flitser langs de Geldropseweg heeft in 2024 al ruim 17.000 boetes uitgeschreven. Ook in Meijerijstad en Helmond kun je beter niet te hard rijden, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CJIB.

“Sinds november 2022 zet het OM flexibele flitsers in tegen snelrijden. Deze strategisch geplaatste palen wisselen regelmatig van locatie, waardoor het voor bestuurders lastig is om te voorspellen waar ze zich bevinden. Dit maakt flexflitsers een stuk effectiever dan vaste flitspalen: per locatie leggen ze gemiddeld twee keer zoveel snelheidsovertreders vast”, zegt autoexpert Menno Dijcks van Independer uit.

Meest effectieve flitspalen van Brabant

De flexibele flitspaal langs de Geldropseweg in Eindhoven blijkt dit jaar het meest effectief. Van januari tot en met augustus heeft deze flitser 17.685 snelheidsboetes opgeleverd. Ook op de Veghelsedijk in Meierijstad worden veel mensen beboet voor snelrijden. De top 10 meest actieve flitspalen in Brabant is als volgt:

  1. Eindhoven, Geldropseweg (flexibele flitspaal): 17.685 boetes

  2. Meierijstad, Veghelsedijk (vaste flitspaal): 13.908 boetes

  3. Helmond, N270 Europaweg kruising Hortsedijk (vaste flitspaal): 11.296 boetes

  4. Eindhoven, John F. Kennedylaan richting centrum (vaste flitspaal): 10.439 boetes

  5. Tilburg, Ringbaan Oost kruising Caspar Houbenstraat (vaste flitspaal): 7.575 boetes

  6. Gemert-Bakel, N272 Elsendorpseweg (vaste flitspaal): 6.979 boetes

  7. Roosendaal, Burgemeester Schneiderlaan nabij kruising Bovendonk (flexibele flitspaal): 6.959 boetes

  8. Helmond, N270 Europaweg kruising Hortsedijk (vaste flitspaal): 6.006 boetes

  9. Tilburg, N261 Burgemeester Bechtweg (flexibele flitspaal): 5.946 boetes

  10. Maashorst, Rondweg t.h.v. Hoefstraat (flexibele flitspaal): 5.657 boetes

Hier rijden de grootste wegpiraten

Weggebruikers die vorig jaar in Noord-Brabant zijn geflitst, reden gemiddeld 7,9 kilometer per uur te hard. Dit is iets minder snel dan de landelijke gemiddelde snelheidsoverschrijding van 8,2 kilometer per uur.

Wel zijn er grote gemeentelijke uitschieters. Zo gaat het in Laarbeek zelfs om een gemiddelde snelheidsovertreding van 20,8 kilometer per uur. Ook in Valkenswaard en Heusden rijden de beboete bestuurders veel harder dan gemiddeld: respectievelijk gemiddeld 19,9 en 16 km per uur te snel.

“Als je 30 kilometer of meer te hard rijdt, dan wordt dat gezien als een zware verkeersovertreding. Je bouwt dan een strafrechtelijk verleden op dat je bij de verzekeraar moet melden. Ook kan een verzekeraar je bij de aanvraag van een nieuwe polis weigeren of een hogere premie in rekening brengen. Als je een strafrechterlijk verleden hebt achtergehouden en de verzekeraar komt erachter. Dan kan die de verzekering zelfs stopzetten”, aldus Menno Dijcks expert autoverzekeringen bij Independer.