DEN BOSCH - Wie als mkb’er tegenwoordig een lening bij de bank aan wil vragen, mag van goede huize komen. Zonde, vindt Lex Gielen, die in 2020 zijn financieringsbedrijf Capilex oprichtte. Dit bedrijf faciliteert leningen door de overwaarde van residentieel vastgoed als onderpand te gebruiken. “We willen de markt opschudden door een alternatieve manier van financiering aan te bieden.”

In een stijlvol, op zichzelf staand gebouw in Vught huist het financieringsbedrijf Capilex, opgericht door Bosschenaar Lex Gielen. Op basis van het onberispelijke kantoorpand vermoed je haast dat de ondernemer altijd bezig is geweest met vastgoed. “Maar niets is minder waar”, lacht Lex Gielen. “Met vastgoed heb ik niks te maken. Mijn hart ligt in eerste instantie bij de financiële dienstverlening. Dat begon bij mijn eerste bedrijf, een factoringbedrijf. In dit bedrijf beoordeelden we doorlopend de kredietwaardigheid van klanten en bedrijven. Het geautomatiseerde systeem dat we daarvoor ontwikkelden gebruiken we ook voor mijn huidige bedrijf, Capilex, waarbij ondernemers hun privéwoning als onderpand kunnen inzetten, in ruil voor krediet. Een bedrijf dat ontstond tijdens de coronacrisis.”


De motor van Nederland

Lex Gielen “De coronacrisis was een keerpunt voor veel ondernemers. Veel van hen kwamen om in de schulden en wie wel boven water bleef, kon fluiten naar een lening van de bank. Dat was overigens geen aardverschuiving, financiële instituten zijn al jaren stram als het gaat om het verstrekken van leningen aan ondernemers. Het vertrouwen aan beide flanken is sleets geworden. Dat is jammer, want Nederland is een land dat bouwt op de ideeën van mkb’ers. Ze noemen het niet voor niets de motor van Nederland, tegenwoordig zou je bijna zeggen: ondanks de banken.”

Schreeuw om hulp

“In principe zijn banken al jaren voorzichtig,” stelt Lex Gielen. “Dat is niet in alle gevallen een slechte zaak en is mede te wijten aan de financiële crisis van 2008. Voor banken is de noodzaak ontstaan om zelf een buffer te creëren, voor als de economie schommelt, of erger: inzakt. Die trend is echter doorgeslagen. Het wordt daardoor in toenemende mate lastiger om leningen aan te vragen, zeker als mkb’er. Grote partijen zijn geen risico, daarbij is de bank welwillender.” Lex Gielen kijkt even bedachtzaam. “Maar het mkb schreeuwde zo ongeveer om een alternatieve manier van financieringsmogelijkheden.”

Capilex

“En dat bracht me op het idee van Capilex,” zegt Gielen. “Bij Capilex begrijpen we dat het verkrijgen van financiering een cruciale stap is voor ondernemers en bedrijven om te groeien. Daarom hebben we ons toegewijd aan het gebruik van innovatieve technologieën om het proces te versnellen. Maar er is nog een andere belangrijke factor die ons onderscheidt: onze aanpak.”

“In tegenstelling tot conventionele banken, die vaak maanden nodig hebben om financieringsaanvragen te beoordelen op basis van banktransacties, hebben wij een efficiënter screeningssysteem ontwikkeld. Bij Capilex accepteren we overwaarde op het woonhuis als onderpand voor financieringsaanvragen. Dit betekent dat ons beoordelingsproces aanzienlijk eenvoudiger en sneller is. Hoewel het principe mutatis mutandis hetzelfde is als bij de bank, kunnen we kredietaanvragers veel sneller helpen. Daarmee spelen we precies in op de behoefte van de ondernemer, en dat werpt zijn vruchten af.”