DEN BOSCH - Alleen een lagere stikstofdepositie op het Natura 2000 gebied ‘Vlijmens Ven, Moerputten & het Bossche Broek’, geeft ’s-Hertogenbosch ruimte voor de bouw van nieuwe woningen, het versterken van de economie en het realiseren van andere maatschappelijke functies. De natuur in Nederland herstelt echter onvoldoende snel. Hierdoor ontstaat een acuut risico op de verdere ontwikkeling van onze gemeente. Dat is zeer onwenselijk. Het college zet nu een stap vooruit om lokaal uit de stikstofimpasse te komen. Daarvoor heeft het de aanpak ‘natuurversterkend ontwikkelen’ uitgewerkt. Met deze aanpak geven we groen, water en natuur een prominente plek in onze plannen. Dit doen we in een nauwere samenwerking met het Rijk, de provincie Noord-Brabant en andere steden/organisaties. Het college trekt hiervoor 1,5 miljoen euro uit.

Zelf regie nemen

Het rijk heeft deze urgentie ook onder ogen gezien, en heeft begin dit jaar een Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel onder leiding van de minister-president ingesteld. Helaas blijven tot op heden concrete maatregelen uit, en duurt de impasse voort. Opnieuw werd deze week bij de voorjaarsnota van het kabinet duidelijk dat geld voor het stikstofdossier wordt doorgeschoven naar augustus.

Natura 2000 gebied

Binnen onze gemeentegrenzen is het Natura 2000 gebied ‘Vlijmens Ven, Moerputten & het Bossche Broek’ gelegen. Dit Natura 2000 gebied grenst pal aan onze Brede Binnenstad en de Spoorzone, waar we met Rijk en provincie inzetten op realisatie van een groot deel van onze verstedelijkings-opgave met veel nieuwe woningen.

Samenwerking

We denken dat we met deze aanpak niet alleen een deel van de oplossing op lokaal niveau kunnen bieden, maar ook dat dit kansen biedt in de lobby, dat we zowel Rijk, Provincie Noord-Brabant, als andere steden/organisaties kunnen verleiden om samen met ons een stap naar voren te doen en het probleem aan te pakken. Dit doen we vanuit een oplossingsgerichte houding. We zorgen via de Voorjaarsnota voor financiële middelen om onze aanpak verder te ontwikkelen, uit te rollen en te verwerken in onze gemeentelijke ruimtelijke ontwikkelingen.