DEN BOSCH - Participatie is belangrijk om samen de gemeenschap vorm te geven. Daar is het gemeentebestuur het unaniem over eens. Maar wat willen inwoners zelf? Over welke onderwerpen willen inwoners geïnformeerd worden, meepraten of meebeslissen en op welk moment? Dat is, als het aan het gemeentebestuur ligt, de vraag die aan het tweede Bossche burgerberaad wordt voorgelegd.

''Wethouder Pieter-Paul Slikker: “Samen ’s-Hertogenbosch maken, dat is wat we willen. Juist ook inwoners die zich niet als vanzelfsprekend gehoord voelen. Sommige inwoners hebben het gevoel dat het vaak anderen zijn die beslissingen nemen over onderwerpen die ook hen raken. En dat is niet wat we willen. Participatie speelt een sleutelrol. Iedereen zijn zin geven kan niet. Maar wat wel? Dat inwoners weten waarover ze kunnen meepraten. Op welke manier ze invloed kunnen hebben. En weten wat er na afloop met hun inbreng is gedaan en welke keuzes daarbij gemaakt zijn.”

Daarom stelt de gemeente samen met inwoners en de gemeenteraad een participatievisie op. Zo weten we als inwoners en gemeentebestuur wat we van elkaar mogen verwachten.

Samen ’s-Hertogenbosch maken

Na het succes van het 1e Bossche burgerberaad, kiest de gemeente opnieuw voor een burgerberaad. Waarom? Omdat het een betekenisvolle manier is om met inwoners samen te werken. Zo leverde het 1e Bossche burgerberaad een schat aan informatie op. Dit krijgt een plek in nieuw op te stellen beleid en de uitvoering daarvan. Een ander groot voordeel: er vonden mooie gesprekken plaats tussen inwoners die elkaar niet kenden. En met ambtenaren uit de gemeente en maatschappelijke partners. Hierdoor ontstond er ook meer begrip naar elkaar toe. Redenen genoeg om dit instrument weer in te zetten en zo samen met inwoners aan een participatievisie te werken.

Hoe verder?

In maart krijgen zo’n 10.000 inwoners een uitnodiging om zich aan te melden voor het tweede Bossche burgerberaad. Uit alle aanmeldingen wordt een groep van zo’n 80 inwoners geloot. Zodat de groep een goede afspiegeling van de samenleving is. Met extra aandacht voor jongeren en inwoners die zich niet gehoord voelen. Het burgerberaad zoekt naar adviezen op de vraag: “Hoe maken we samen ’s-Hertogenbosch? Op welk moment en op welke manier wil je invloed uitoefenen? Een brede vraag die het burgerberaad verder verkent en aanpast als dat nodig is. Ook andere inwoners en belanghebbenden kunnen hun adviezen meegeven over deze vragen. Want samen geven we de gemeenschap vorm.

Eindrapport met aanbevelingen

Het burgerberaad gaat deze vragen over meerde dagen beantwoorden en komt uiteindelijk met een eindrapport met aanbevelingen. Deze aanbevelingen komen in de participatievisie. Het college wil deze visie in december 2025 voorleggen aan de gemeenteraad. Daarna wordt deze visie vertaald naar een verordening en door de raad vastgesteld. In zo’n verordening staan de afspraken die de gemeente met inwoners maakt op het gebied van participatie.

Lid van het 1e Bossche burgerberaad:

“Het is een mooie gelegenheid om bij te dragen aan positieve verandering van de maatschappij. Inbreng van beneden “de burgers” naar boven. In plaats van boven naar beneden “Europa, Nederland, provincie, gemeente”. Het burgerberaad staat het dichtst bij de burger omdat we dat zelf zijn. Ik hoop dat er een goed advies aan de gemeente komt. Iets dat ook uitgevoerd kan en hopelijk zal worden. Nieuwe inzichten die anders over het hoofd gezien worden. En mogelijk een fundament voor een volgend burgerberaad. Ik vind het een mooie ontwikkeling. In een tijdperk waarin de burger steeds minder te zeggen heeft is dit een mooie beweging de andere kant op.”