DEN BOSCH - De gemeente heeft samen met alle Bossche schoolbesturen een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) 2026-2041 opgesteld voor het primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs. Dit IHP heeft de ondertitel “Samen bouwen aan duurzame talentontwikkeling”. Hiermee zetten gemeente en schoolbesturen een belangrijke stap zodat de leerlingen uit ’s-Hertogenbosch in de best passende omgeving hun talenten kunnen ontwikkelen. Gemeente en schoolbesturen zetten ook een stap op weg naar klimaatneutrale onderwijshuisvesting.

Wethouder Talentontwikkeling en Milieu Rick Vermin: ‘Onderwijshuisvesting speelt een sleutelrol in het bieden van inspirerende en toegankelijke leeromgevingen. Met het integraal huisvestingsplan willen we goede schoolgebouwen realiseren die aansluiten bij de behoefte van zowel leerlingen als docenten. Een belangrijke investering in de ontwikkeling van onze jeugd én aan de bredere gemeentelijke klimaatdoelen.’

Nieuwe basisscholen

De komende jaren groeit de gemeente ’s-Hertogenbosch volop met nieuwe in- en uitbreidingwijken. Dat vraagt naast nieuwe wijkvoorzieningen ook passende scholen. We investeren daarom zowel in het vernieuwen van zestien bestaande scholen als in de bouw van tot wel zeven nieuwe basisscholen. De nieuwe basisscholen komen in uitbreidingswijken Groot Meerendonk en de noordoosthoek van de Groote Wielen, de inbreidingswijken De Vliert en de Spoorzone én – op termijn – bij uitbreiding van Nuland.

Opzet IHP 2026-2041

Het Integraal Huisvestingsplan is opgedeeld in vier termijnen, waarin ook gekeken is naar de urgentie voor nieuwbouw en renovatie. Voor de eerste periode tot en met 2029 staan vijf schoolgebouwen op de planning voor vernieuwing door renovatie of nieuwbouw. Dit naast de scholen die al worden aangepakt. In deze periode wordt een nieuwe school voorzien in de noordoosthoek van de Groote Wielen. En in de eerste periode is rekening gehouden met het vernieuwen van drie bestaande gymzalen. Dit vraagt voor de eerste periode tot en met 2029 een investering van ruim 57 miljoen euro. Het IHP 2026-2041 wordt in april 2025 voor besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. En daarna elke vier jaar herijkt.

Vervolg

De totale planning van dit IHP 2026-2041 is 16 jaar. In een uitvoeringsprogramma worden de planning en de bijbehorende tijdelijke huisvesting uitgewerkt voor de komende vier jaar. Pas als de planontwikkeling start, wordt per school de exacte ruimtebehoefte bepaald. Op dat moment worden ook de omgeving en andere belanghebbenden betrokken bij de ontwikkelingen.