DEN BOSCH - Onder de naam ‘Bewoners van de Sint-Jan’ gaat de Bossche beeldend kunstenaar en saxofonist Michiel Sonnevijlle het historische verhaal van de luchtboogbeelden van de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch op een eigentijdse manier tot leven brengen. Vanaf eind april tot en met 14 september 2025 is zijn multimediale-expositie voor bezoekers te beleven in de Sint-Jan. In de aanloop hiernaartoe gaat Sonnevijlle vanaf zomer 2024 ‘On Tour’ in Brabant. De première met de eerste creaties is van 24 tot en met 26 juni tijdens een residentie van Sonnevijlle in Het Nest in ‘s-Hertogenbosch.

In dit eerste solo project van Sonnevijlle komen diverse kunstvormen samen: houtskooltekeningen, expressieve olieverfschilderijen, saxofoon en elektronica en live performances. Het resultaat is een meeslepende kunstbeleving in de vorm van een expositie van beeldende werken, in combinatie met een live-concert met sax-soundscapes.

Luchtboogbeelden
Bovenop de luchtbogen van de Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch bevindt zich een wonderlijke parade van beeldjes van onder meer fabeldieren, muzikanten en ambachtslieden. Voor een aantal hebben restanten van de oorspronkelijke beeldjes (geplaatst tussen 1478 en 1517) model gestaan. In de loop van de eeuwen waren deze echter zo geschonden en in getal verminderd, dat ze tijdens een restauratie van 1870 tot 1896 zijn aangevuld en gekopieerd of nieuw in neogotische stijl zijn ontworpen door Lambert Hezenmans, met gips- en kleimodellen van Frans Kuijpers en beeldhouwwerk van Antoon Goossens. De beeldjes hadden geen diepzinnige, samenhangende iconografische betekenis, maar waren bedoeld als anekdotisch getinte randversiering. De luchtboogfiguren van de Sint-Jan zijn uniek in de middeleeuwse kerkenbouw.

Dieperliggende laag
Sonnevijlle: “De luchtboogbeeldjes schilder ik zo dat het lijkt alsof het echte mensen zijn. Met als dieperliggende laag: reflectie op universele menselijke ervaringen, zodat je meer over jezelf kunt leren. Ik wil de essentie van de beelden op de Sint-Jan weergeven. De stilstaande wezens in beweging brengen. Door beeld en klank. Eerst foto’s, dan tekenen met houtskool, vervolgens schilderen in olieverf op doek en tot slot een passende compositie uitgevoerd met sax en elektronica.”

Plebaan Vincent Blom van de parochie Sint-Jan: “De luchtboogbeeldjes verbeelden het verborgen leven van de kathedraal. Op grote hoogte kijken muzikanten, ambachtslieden en zoveel andere figuren met een knipoog over de stad. In harmonie leven zij samen en als geen ander kennen zij het verhaal van de eeuwenoude kathedraal.”

Start tour in Het Nest

De gratis toegankelijke première van De bewoners van de Sint-Jan vindt van 24 tot en met 26 juni plaats tijdens de residentie van Michiel Sonnevijlle in Het Nest, Ridderstaat 5-7, ’s-Hertogenbosch. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.

In de tour naar aanloop van de expositie in de Sint-Janskathedraal in lente/zomer 2025 geeft Sonnevijlle diverse verrassende expo’s en optredens in ’s-Hertogenbosch en omgeving. Telkens met een verdere uitwerking van de creaties. In 2025 volgt tevens een album met muziek van de ‘Bewoners van de Sint-Jan’.
Het project De bewoners van de Sint-Jan wordt ondersteund door Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, parochie Sint-Jan, Kunstloc Brabant, gemeente ‘s-Hertogenbosch en Den Bosch Partners.