NEDERLAND - Vandaag doen ruim 200.000 kinderen op basisscholen en bso's in heel Nederland mee aan de vijfde editie van Nationale Kraanwaterdag. Een dag die in het teken staat van kraanwater als gezonde dorstlesser én meer waterbewustzijn. Deze dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt landelijk georganiseerd. Nationale Kraanwaterdag wordt in Noord-Holland feestelijk geopend op basisschool Idenburgschool in Andijk.


Waterbesparing is een belangrijk thema dit jaar. Het Rijk heeft als doel gesteld dat in 2035, als de basisschoolkinderen van nu zelf (jong)volwassenen zijn, het drinkwaterverbruik per persoon wordt teruggebracht naar 100 liter per dag. Nu is dat gemiddeld nog zo'n 130 liter. Daarvan wordt per dag ruim 40% gebruikt om te douchen en zo'n 30% voor toiletgebruik. Slechts 18% van het dagelijkse drinkwaterverbruik wordt gebruikt voor consumptie of het bereiden van eten. Iets korter douchen en de kleine knop gebruiken voor de kleine boodschap heeft dus grote impact op het drinkwaterverbruik per persoon per dag. "Heel goed dat kinderen al op deze leeftijd wordt geleerd dat het drinkwater niet op een magische wijze uit de kraan komt," zegt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). "Ik vind het belangrijk dat kinderen inzien dat hier dagelijks keihard aan wordt gewerkt. Mooi als ze daardoor inzien dat ons drinkwater niet moet worden verspild."

Douchelied afgelopen, dan afdrogen

Volgens onderzoek van het CBS douchen kinderen van 0 tot 15 jaar gemiddeld 7,8 minuten per dag, langer dan volwassenen. Natascha Wijnen, omgevingsmanager bij PWN, vertelde dit ook tijdens haar gastles aan groep 3 en 4 op de Idenburgschool in Andijk. "Deze school is dicht bij ons drinkwaterproductiebedrijf in Andijk gevestigd. De kinderen weten dus al goed waar hun drinkwater vandaan komt. Maar het is ook belangrijk dat je de kinderen op een leuke manier bewust maakt om drinkwater te besparen, zoals bij het tandenpoetsen en douchen. Ik weet bijna zeker dat zij vanaf nu maximaal 5 minuten gaan douchen, samen met een doucheliedje en de douchetimer, die zij na afloop van de kraanwaterles meekregen naar huis" aldus Natascha Wijnen van drinkwaterbedrijf PWN.

Nationaal Plan van Aanpak

Nederland staat voor grote uitdagingen. De vraag naar drinkwater neemt toe door toename van het aantal inwoners, bijbehorende economische activiteiten en klimaatverandering. Er moet meer worden geproduceerd, maar net zo belangrijk is vol inzetten op drinkwaterbesparing. Met het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing laten Rijk, provincies, waterschappen, gemeenten, drinkwaterbedrijven, industrie, landbouw en inwoners zien dat drinkwaterbesparing een gezamenlijke opgave is. De 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven benadrukken dat er niet bespaard moet worden op het drinken van water. "Drinkwater uit de kraan is een eerste levensbehoefte en bovendien gezond en lekker".

Kraanwaterdaglessen door het hele land

In Noord-Holland, het leveringsgebied van PWN, werd Nationale Kraanwaterdag 2024 feestelijk geopend op de Idenburgschool in Andijk. In Noord-Holland deden dit jaar ruim 100 scholen mee aan de Nationale Kraanwaterdag en gaven 12 PWN medewerkers een Kraanwaterles op 8 Noord-Hollandse scholen.

Over Nationale Kraanwaterdag

Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.