NOORD-BRABANT - De laatste jaren groeit het aantal opgevangen wilde dieren. Naar verwachting stijgt dit aantal de komende jaren naar tussen de 11.000 en 12.000. Ook de diversiteit in gewonde en verweesde dieren is groot. Dit vraagt om professionele opvang en vakkundige ondersteuning van hardwerkende en betrokken vrijwilligers. Provincie Noord-Brabant steekt een helpende hand toe aan stichting Faunaopvang Brabant en verstrekt een subsidie van € 600.000,-, verdeeld over 4 jaar voor de nodige professionalisering, ondersteuning en voorlichting.

De provincie Noord-Brabant heeft vele natuurgebieden en een groot landelijk gebied. Er leven dan ook vele soorten inheemse wilde dieren zoals bijvoorbeeld egels, vossen en eekhoorns. Door toenemende verstedelijking, uitbreiding van infrastructuur, windmolens en intensivering van het grondgebruik staat het leefgebied van vele soorten dieren onder druk.

Jonge vrijwilligers welkom

Steeds vaker komen wilde dieren in de problemen door de mens. Er zijn gelukkig veel inwoners die dieren die in de problemen zijn gekomen, willen helpen. In totaal zijn er bij de Brabantse opvangcentra zo’n 250 vrijwilligers actief en zijn er nog eens meer dan 300 Brabantse vrijwilligers bij de dierenambulances betrokken. Nieuwe vrijwilligers zijn belangrijk en aanmeldingen van jongeren zijn van harte welkom.

Deskundigheid

De verzorging van een wild dier vraagt ook deskundigheid. Het is van belang dat iedereen die een hulpbehoevend dier vindt, dit naar een opvangcentrum kan brengen. Een centrum waar de faciliteiten en kennis aanwezig zijn om het dier te laten herstellen en later weer vrij te laten in de natuur. Per jaar worden er 170 tot 180 verschillende soorten dieren binnengebracht. Om deze verschillende soorten dieren de juiste zorg te bieden, is ondersteuning van gespecialiseerd personeel onmisbaar.

Veel maatschappelijk draagvlak

Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Aanpak Landelijk Gebied): “Het maatschappelijke draagvlak om hulpbehoevende wilde dieren op te vangen is groot. Ook al is het geen wettelijke taak voor ons als provinciebestuur, we willen dat wel steunen en op een goede deskundige manier met elkaar organiseren. Faunaopvang Brabant, met vier hoofdopvangcentra, vijf vooropvangcentra en de dierenambulances, is zo’n deskundige partij. Maar heeft wel financiële ondersteuning nodig bij dit werk. Dat is waar wij als provincie nu een helpende hand bieden voor in ieder geval de komende vier jaar.”